logo

От "Кауза Пловдив" стартират подписка за изграждане на 50-метров басейн

21-09-2021

Днес, в заседателната зала на Общински съвет Пловдив, се проведе пресконференция на Коалиция "Кауза Пловдив".

На нея присъстваха председателят на Коалиция „Кауза Пловдив“ и заместник - кмет Георги Титюков, общинските съветници - Константин Георгиев, Румяна Толова, Николай Бухалов и Цветелин Цоневски.

На събитието бе представена онлайн платформата www.dopitvane.com.

Нейната цел е гражданите лесно и достъпно да могат да организират подписки и допитвания по значими обществени въпроси.

Първата такава ще бъде за проект, реализиращ нов плувен басейн в Пловдив. Неговото построяване е наложащо, тъй като децата са повече от капацитета на съществуващия плувен комплекс "Младост".

„От няколко месеца усилено работим по темата за финансирането на басейна  „Младост“. Кметът Здравко Димитров го предложи на фонда за „Устойчиви градове“, за съжаление не го одобриха, защото не отговаря на техните приоритети. След като това се случи, започнахме да правим един специален сайт- www.dopitvane.com, чрез който днес старираме подписка, която ще я има и на хартиен вариант. Искането е правителството на Република България, изработвайки републиканския бюджет за следваща 2022 година, целево да отпусне средства, заложени за обект 50-метров плувен басейн в град Пловдив- проектът, за който през 2016 година беше спечелена обществена поръчка за 150 хиляди лева от проектантски колектив, начело с арх. Тодор Абаджиев.“ коментира Георги Титюков. И допълни: „Смея да твърдя, че са проектирали един страхотен басейн, успяли са да го впишат в околната среда, така че да има необходимите взаимовръзки със съществуващия басейн „Младост“ и със Спортния диспансер.“

Проектът е с 1002 зрителски места, с 10 места за хора със специфични потребности. Самият басейн е малко повече от 50 метра, защото с подвижен мост може да се раздели на два 25-метрови басейна.

Безспорна е нуждата от този басейн. От година на година, сега съществуващият басейн „Младост“, стопанисван от ОП „ЖИЛФОНД“ , се оказва недостатъчен. Там бяха направени редица подобрения с цел повече деца и младежи да могат да тренират. Коридорите бяха стеснени и от 5 станаха 6. Имаше един клуб по плуване, после се появиха и други . И клубовете, и желаещите да практикуват този спорт стават все повече.“ - заяви заместник – кметът Георги Титюков.

Целта на тази подписка е да бъдат събрани между 7000- 10 000 подписа, които да се представят на правителството в подкрепа за финансирането на проекта от републиканския бюджет.“

Гражданите, които подкрепят изграждането на нов басейн могат да дадат своя глас на www.dopitvane.com!

Обратно

Галерия