logo

Започна дългоочакваната реставрация на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“

26-06-2023

Дългоочакваната реставрация на една от емблематичните за Пловдив сгради – Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, започна днес в присъствието на министъра на културата - пловдивчанинът Кръстю Кръстев, кмета на града Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, директора на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров, зам. кмета по спорт, младежки дейности и социална политика и председател на партия Кауза България Георги Титюков, общинските съветници от партията Румяна Толова и Николай Бухалов, народни представители, родители, учители и ученици.
Това е един от най-дълго чаканите ремонти в последните години, тъй като сградата е паметник на културата, но е в много лошо състояние и досегашните козметични подобрения не се отразиха съществено на състоянието ѝ. Първата българска гимназия е основана от Найден Геров на 1 септември 1850 г.. Родители протестираха многократно, искайки по-добри условия за учене на техните деца.
Кметът на район Централен Георги Стаменов подписа с избраната фирма-изпълнител с “ВДХ” АД договор за обществена поръчка, която включва консервация, реставрация, енергийна ефективност и благоустрояване на дворното пространство.
Засега, договорът е на стойност 2,7 млн. лв., от които 1, 970 млн. вече се преведени за започване на реставрацията. Това е ремонт, какъвто сградата не е претърпявала от построяването ѝ. Дейностите по него ще са в най-активен период през летните месеци и ще продължат 2 години.
Общата сума, необходима за довършване на проекта е около 13 милиона лева. В новия общински бюджет са предвидени 3 млн. лв. за съфинансиране на проекта. Остатъкът от сумата ще бъде предвиден в следващия бюджет, като ще се търси още дофинансиране и от националния бюджет.

Обратно

Галерия