logo

Все повече граждани на срещите с Георги Титюков за енергийната ефективност

02-02-2015

И тази седмица продължава разяснителната кампания на кмета на район „Централен” Георги Титюков относно енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради. Все повече пловдивчани искат да получат допълнително информация по темата. Какво се случва с вече санираните апартаменти, с поставената дограма и изолация, с остъклените тераси, какви са сроковете за кандидатстване, какъв е необходимият процент съгласие, какво се случва, ако някой съсед се откаже и не осигури достъп в жилището си, на какъв вид конструкция трябва да отговаря сградата, бяха само малка част от въпросите, които коментираха Георги Титюков и служителите на „Централен” пред събралите се граждани в културен център „Тракарт” .

„Чрез тези срещи, ние от районната администрация, се опитваме да отговорим на колкото се може повече питания по темата”, обърна се районният кмет към дошлите граждани. „В момента ние ви разясняваме възможностите, които дава програмата. Образците на документите са вече утвърдени от МРРБ и гражданите могат да предприемат необходимите стъпки за регистрация на сдружението. Като искам ясно да подчертая, че то няма да се занимава с финансовите въпроси, касаещи санирането, нито ще сключва договори с фирмата изпълнител.”, обясни още районният кмет.

Необходимо е гражданите да знаят, че монолитни сгради и такива под 36 апартамента не могат да участват.

„Община Пловдив няма намерение да вдига данъците на жилищата, които ще се санират, въпреки че тяхната пазарна стойност ще се увеличи”, уточни Георги Титюков в отговор на въпроса ще се покачат ли данъците на сградите, които са изпълнили всички действия по програмата за енергийната ефективност.

„Със сигурност ще има още много въпроси, които само реалният живот може да постави, от администрацията на район „Централен” ще направим всичко възможно, за да ви помогнем”, допълни Георги Титюков. „Като първа крачка, която трябва да направите, ако не сте сигурни каква конструкция е сградата, е да подадете заявление при нас. По този начин ще знаете дали да кандидатствате, или не.”, посъветва още присъстващите районният кмет.

Следващата среща, която ще бъде организирана по темата, е този четвъртък – 05.02. от 17.30 часа в залата на читалище „Антим I 1937”, на бул. „Свобода” № 18, и включва обхвата на блоковете - бул. „6-ти септември”, надолу по бул. „Васил Априлов”, бул. „Христо Ботев” и бул. „Копривщица”.

Обратно