logo

Кауза Пловдив се пребори! В Съдийски ще има детска ясла!

13-02-2019

Над 100 човека на среща снощи в кв.“Съдийски“  заявиха категоричното си желание на мястото на бившата детска градина на ул.“Стоян Михайловски“ 13 да бъде изградена ясла с  млечна кухня.

До обществено обсъждане по темата се стигна след като районният кмет Георги Стаменов  направи контра предложение по време на  общинската сесия, на която се гласува Бюджет 2019 г., и  поиска мястото да бъде използвано за парк, а не за детска ясла. 

Припомняме, че през октомври 2018г. жителите на квартала пожелаха среща със заместник-кмета Георги Титюков, на която изразиха своето недоволство от това, че мястото ще се използва да бъдат направени два центъра за социални услуги -  Център за настаняване от семеен тип и преходно жилище за младежи , а не детска ясла. Тогава лично Титюков пое ангажимента да бъде изградена нова детска ясла и млечна кухня, тъй като такава в квартала липсва.

Едуард Сарафян, председател на групата на общинските съветници от „Кауза Пловдив“, направи предложение от Бюджет 2019 г. да бъдат отпуснати  65 000 лв. за проектиране на въпросната ясла. Тогава възникна и дебата между районния кмет и Титюков. Стаменов обяви, че администрацията му иска да проектира пристройка за две нови групи в двора на съществуващата ЦДГ "Радост" - една яслена и една към детската градина, както и млечна кухня. За проекта поиска 20 000 лева.   Георги Титюков  защити желанието на жителите на квартала като обясни, че една яслена група е крайно недостатъчна. След този дебат от „Кауза Пловдив“ решиха, че най-демократично е да попитат отново жителите на квартала какво искат да бъде направено и свикаха обществено обсъждане, на което присъстваха кметът Иван Тотев, заместник-кметът Георги Титюков, Георги Стаменов, общински съветници от „Кауза Пловдив“, жители на района и архитекти.

„Ако сега започнем проектиране на детска ясла реално тя ще бъде готова през 2020г.-2021г., което означава, че скоро проблемът няма да бъде решен.  Ако разширим ЦГД „Радост“, както предложиха от район „Централен“ , можем да имаме нови две групи още през септември“, посочи градоначалникът. И допълни: „4 нови групи са 120-130 деца. По нашите данни 120 деца, нуждаещи се за места в този квартал няма. Ако смятате, че има такива деца, ние не ги виждаме по нашите справки. Но ако решите, че искате четири или шест групи на онова място, то Община Пловдив ще започне работа по този проект.“

На тези негови думи от квартала репликираха с думите: „Кой от район Централен го предложи, защото хората от район Централен предложиха друго?“

Въпреки позицията на районния кмет, бе прието да се реализира предложението на „Кауза Пловдив“ и Община Пловдив да започне работа по проектирането на детска ясла с 4 групи и млечна кухня.

Обратно

Галерия