logo

Георги Титюков: Не е лошо да се изградят обекти, които генерират приходи за града

24-12-2019

Георги Титюков е роден на 10.10.1975 г. в гр. Пловдив. Средно образование е завършил в Техникум по строителство и архитектура "Й. Николова" - специалност "Геодезия, фотограметрия и картография". Висше образование е завършил в ПУ "П. Хилендарски" - специалност "Корпоративни финанси". Магистър по макроикономика.

От 1996 г. работи в местната администрация. След местните избори през октомври/ноември 2019 г. започва четвърти мандат като заместник-кмет на община Пловдив, с ресори "Спорт и младежки дейности".

2019 г. може би е най-лесна за оценка, тъй като имаше избори и там оценката я дава Негово величество гражданинът на Пловдив, казва в интервю за Plovdiv24.bg заместник-кметът Георги Титюков

В предишния мандат, освен за спорт и младежки дейности, Титюков отговаряше и за социалната политика на община Пловдив. От 27 социални услуги в началото, сега има 56, а през отиващата си година са стартирани още 11 такива. Само през 2019 г. са привлечени доста сериозни средства по проекти в социалната сфера. 

След одобряването от Общинския съвет на новата структура на община Пловдив, Титюков ще отговаря само за спорта и младежките дейности. 

Пловдив беше домакин на редица престижни международни спортни турнири, световни и европейски първенства, отчита зам.кметът. В дирекция "Спорт и младежки дейности" са регистрирани 123 спортни клуба, които развиват над 40 вида спорт и които се подкрепят ежегодно. В сферата на младежките дейности се реализират програма "Пловдив за младите", очаква се напролет да бъде одобрен нов проект на Младежкия център, който беше изграден с безвъзмездна финансова помощ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

В спортната сфера са изготвени няколко проекта, които са със строително разрешение, но реализацията им зависи от това дали ще има финансиране. Това са: спортната зала на ЕГ "Иван Вазов" /Руската гимназия/, басейн "Младост", спортен комплекс "Дунав", пристройката на лекоатлетическото хале зад стадион "Локомотив", физкултурен салон на училище "Екзарх Антим I" и др.

Вероятно ще се работи и по екопарк "Марица" - т.нар. дублиращ гребен канал. Там предстоят отчуждителни процедури за терен от около 12 декара, собственост на английски инвестиционен фонд. Той е оценен на 1.350 млн. лв. 

Зам.-кметът Георги Титюков, който е председател на ПП "Кауза Пловдив", коментира предложението на ЕИБ за кредитна линия до 120 млн. Според него, първо е важно да се определят обектите, за които са нужни пари. Той смята, че не е лошо някои от обектите да генерират приходи на града, като басейн "Младост", екопарк "Марица". "Знаете, че на световно първенство идват 3000-4000 души, от страни с много висок стандарт. Десет дни стоят тук - хотели, ресторанти, сувенири, магазини..."

Титюков коментира базата на двата пловдивски гранда "Ботев" и "Локомотив". Той е категоричен, че чрез диалог с представителите на двата клуба трябва да се намери решение на проблемите им. Стадион "Пловдив" може да се изгради наново с държавно финансиране, ако бъде одобрена съвместна кандидатитура на балканските страни за световно първенство по футбол. 

Решението за концесионна такса от 100 лв. е одобрено от Общинския съвет, припомни зам.-кметът, но подчерта, че трябват последващи решения, конкретни за всеки отделен казус, които може да отнемат около 6 месеца.

Георги Титюков разказва за уникалния конкурс "Млад предприемач" с парични награди за първите четири места. Две трети от призьорите са развили още повече първоначалната си идея, а някои са разраснали бизнеса си и дори имат по 10-12 служители.

Зам.-кметът сподели и какви проекти подкрепя общината по програма "Пловдив за младите".

Източник: Plovdiv24.bg.

Обратно